Ny temadebat: Hvordan skal den europæiske transport af dyr foregå i fremtiden?

Der er valg til Europa-Parlamentet i juni, og de nye parlamentsmedlemmer skal forholde sig til EU-Kommissions forslag til nye regler for transport af dyr. Det forslag sætter Altinget til debat.

Foto: Hendrik Schmidt/AP/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

EU-Kommissionen præsenterede i december 2023 et forslag til en ny dyrevelfærdspakke, hvor den foreslår at reducere transporttiden og øge hviletiden for de 1,6 milliarder dyr, der hvert år transporteres i EU.

Transporttiden for slagtedyr skal fastsættes til maksimalt 9 timer, og for andre dyr skal der gælde en grænse 21 timer.

Deltag i debatten

Altingets temadebatter sætter spot på et aktuelt, politisk nicheemne.

Alle indlæg er udelukkende udtryk for skribenternes egen holdning.

Hvis du vil deltage i debatten, er du velkommen til at kontakte debatredaktør Jonas Wiinblad Overgaard på [email protected] eller 43 14 08 30.

Kommissionen lægger også op til, at hver enkelt dyr får mere plads under transporten. Der skal være et minimumskrav, der skal tilpasses dyrets vægt og behov.

Nye regler skal også forbedre dyrevelfærden, når temperaturen er meget høj eller lav.

Men er forslaget den rigtige vej at gå? Et panel vil bidrage med svar på, hvordan forslaget vil påvirke danske og europæiske landmænd, samt hvad forslaget vil betyde for transportsektoren. Er forslaget ambitiøst nok til at forbedre dyrevelfærden i tilstrækkelig grad, eller skal der gøres endnu mere for de mange dyre, der skal transporteres rundet på det europæiske kontinent?

Altinget vil i den kommende tid lægge spalter til debat af forslaget. Der skal afholdes valg til Europa-Parlamentet i juni, og dette forslag er også noget de nye parlamentsmedlemmer skal forholde sig til.

Panelet består af:

Marianne Vind









0:000:00